21 Ekim 2013 Pazartesi

Zeytinyağlı dolma harcı

“İyi dolmanın ilk koşulu lezzetli bir harçtır.” diyor ve tarifime geçiyorum :)

Vereceğim tarifle ister yaprak ya da lahana sarın, isterseniz biber veya patlıcan doldurun; seçim sizin ;)

Bizim evde dolma içleri acı, ekşi ve bol salçalı yapılır ama tatlımsı sevenler için kayınvalidemin fıstık, kuş üzümü ve tarçınla yaptığı zeytinyağlı dolma harcını da en kısa zamanda yazacağım :)

Malzemeler:

2 büyük boy kuru soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı yedibahar (biz biraz abartıyo olabiliriz, siz azaltabilirsiniz)
1 çay kaşığı kimyon
2 tepeleme yemek kaşığı kuru nane
Bir demet kıyılmış maydanoz
Bir demet kıyılmış dereotu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 büyük limonun suyu
Tuz ve pul biber



Yıkadığımız pirinçler tuzlu suda beklerken soğanları minicik doğrayıp zeytinyağında kavurmaya başlıyoruz, soğanlar yumuşamaya başlayınca da domates ve biber salçaları ile baharatı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak da süzdüğümüz pirinçleri katıp biraz daha kavurup 2 - 2,5 su bardağı sıcak su ekliyoruz. Pirinçler suyunu çekince kuru nane ile kıydığımız yeşillikleri ekleyip karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz. “Ama bu diri oldu, tam pişmedi” diyenler olacaktır, zaten harcımız az pişmiş olmalı ki doldurduğumuz sebzeler pişene kadar pirinçler ezilmesin. Yani pilav kıvamında değil, daha diri olmalı iç harcı. Biraz soğuduktan sonra harca limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz. Limon suyunu isterseniz pişerken dolmalarınızın üzerine de dökebilirsiniz ama içine kattığınız kadar lezzetli olmaz onu söyliyim :)




Ben bu bayram bu harçla 3 farklı dolma yaptım, neler mi??










Zeytinyağlı Yaprak Sarması        
 
Tarifi azıcık uzun olduğu için BURADA detaylı olarak yazdım :)

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Lahananın dış yapraklarını ayırıyoruz ve bir tencerede su kaynatıp biraz da tuz ekledikten sonra yaprakları bu suda 5-6 dakika kadar haşlıyoruz. İşin zor kısmı bundan sonra başlıyor; haşlayıp soğuttuğumuz yaprakları 10x10 cmlik kareler olacak şekilde kesiyoruz. İçlerine birer tatlı kaşığı harç koyup kenarlarından kıvırıp sarıyoruz. Lahana, asma ya da pazıdan daha sert ve biçimsiz olduğu için biraz yamuk yumuk oluyor, yapacak bir şey yok :) Sarıp tencereyi doldurduktan sonra 1 yemek kaşığı domates ve 1 yemek kaşığı biberi suda ezip dolmanın üzerine gezdiriyoruz ve yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.



Lahana sarması etli daha çok seviliyor, etli lahana sarması tarifinde lahana yapraklarının haşlanma ve doğranma işlemini daha detaylı yazacağım ;)

Zeytinyağlı Biber Dolması

Biberleri yıkadıktan ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra üst kısmında biraz boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. Tencereye dizip 2 parmak kadar salçalı su ekleyip pişiriyoruz. İç harcımızdaki yağ miktarının az olduğunu düşünürseniz, suya biraz da yağ ekleyebilirsiniz.





Biber dolmasına fıstık, kuş üzümü ve tarçınla yapılan harç da çok yakışıyor, tarifi için TIK TIK :)









Hoşçakalın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...